Waterbeheer in de Tuin: Wadi of Infiltratiekom?

Het Belang van Waterbeheer

Waterbeheer is essentieel in elke tuin om wateroverlast te voorkomen en het milieu te beschermen. Met de toenemende klimaatschommelingen, zoals hevige regenbuien en lange droogteperiodes, wordt het steeds belangrijker om effectief met regenwater om te gaan. Twee veelgebruikte oplossingen hiervoor zijn de wadi en de infiltratiekom. Maar wat zijn de verschillen?

Wat is een Infiltratiekom?

Een infiltratiekom is een ondiepe kom in de grond die regenwater opvangt en laat infiltreren in de bodem. Dit helpt om het grondwater aan te vullen en voorkomt wateroverlast door het water geleidelijk te laten wegzakken. Een infiltratiekom is eenvoudig te installeren en kosteneffectief, maar heeft een beperkte capaciteit bij zware regenval en vereist regelmatig onderhoud. Het is vooral geschikt voor bodems van lemig zand en zand.

Wat is een Wadi?

Een wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie) is een verlaging in het landschap die tijdelijk water opvangt en het langzaam laat infiltreren. Het verschil met een infiltratiekom is dat een wadi vaak groter is en een ondergronds filterbed heeft. Een wadi heeft een grotere capaciteit voor wateropvang, kan deel uitmaken van landschapsontwerp en ondersteunt de biodiversiteit. Het vereist echter meer ruimte en is complexer aan te leggen en te onderhouden. Een wadi is geschikt voor leem- en zandleembodems.

Verschillen Tussen een Infiltratiekom en een Wadi

Een wadi heeft een grotere wateropvangcapaciteit dan een infiltratiekom en heeft een natuurlijker uiterlijk doordat het beplant kan worden. Een infiltratiekom is eenvoudiger aan te leggen en kosteneffectiever, maar heeft een beperkte capaciteit en is niet geschikt voor bodems met slechte doorlaatbaarheid.

Opgelet: in de volksmond wordt een infiltratiekom vaak een wadi genoemd.

Alternatief: FluvioStone

Als je tuin niet geschikt is voor een infiltratiekom of wadi, of als je niet voldoende ruimte hebt, overweeg dan FluvioStone. Dit systeem biedt een effectieve oplossing voor regenwaterbeheer in beperkte ruimtes. FluvioStone kan regenwater opvangen en laten infiltreren zonder de noodzaak van grote graafwerken of veel ruimte. Voor meer informatie kan je deze pagina bekijken.

Welke Kies Je?

De keuze tussen een wadi en een infiltratiekom hangt af van de beschikbare ruimte, de hoeveelheid neerslag die je wilt opvangen, en je voorkeur voor tuinontwerp. Voor kleinere tuinen of beperkte budgetten is een infiltratiekom of FluvioStone ideaal, terwijl wadi’s beter geschikt zijn voor grotere gebieden en integratie in landschapsontwerpen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met een expert of een bezoek brengen aan een van de Giga toonzalen van ArtStone voor persoonlijk advies.