Je bestratingsproject ziet er veelbelovend uit, maar de uitkomst van de watertoets is negatief. Met Fluvio® buffer- en infiltratieblokken los je dit zo op.

Samenvatting:

Voorwoord van de auteur:


Deze blogpost is ongeveer 15 tot 20 minuten lezen.
Allicht ben je hier aanbeland omdat je een probleem hebt met de watertoets voor een project.

Alhoewel ik besef dat je wellicht wel wat leukers te doen hebt, toch denk ik dat je even moet doorbijten. Als je dat doet, dan weet je binnen 20 minuten precies  wat te doen als uw nieuwe bestratingsproject niet door de watertoets komt.
De oplossing is eenvoudig, economisch en staat als een paal (blok?) boven water.

Je kan me bedanken met een kopje koffie als je beëindigde project er geweldig uitziet.

Edwin Spiessens

Plannen van het project

Voor mij is de planningsfase het leukste en spannendste deel van elk project, en als je zoals ik bent, dan plan je graag verbeteringen aan en rondom je huis.

Terwijl vele klussen eenvoudige start-and-go projecten zijn, zoals bijvoorbeeld het schilderen rond het huis, zijn er andere projecten die wat meer planning en voorbereiding vragen.

Met name als het gaat om een uitbreiding van je woning of bedrijfsgebouw of andere structurele voorzieningen op je eigendom.

Een project wat een groot verschil kan maken is het plaatsen van verharde oppervlakken, en tegenwoordig zijn er zoveel prachtige  afwerkingsmogelijkheden dat alleen uw creativiteit de limiet is.

Of het nu gaat om een oprit, extra parkeergelegenheid, tuinpaden of een terras: Verharde oppervlakken zijn verbeteringen die een groot verschil kunnen maken voor het uiterlijk en het wooncomfort van uw woning.

Daarnaast voegt een prachtig geïntegreerde bestrating ook aanzienlijk toe aan de totale waarde van uw huis. Maar dat is uiteraard alleen het geval wanneer uw verhardings-project goed gepland, en vakkundig uitgevoerd is.

Voor een hardcore doe-het-zelver moeten kleinere bestratingsprojecten niet al te veel gedoe zijn. Voor diegenen die zich niet zo geroepen voelen, is het inhuren van een professionele tuinaanleg- of bestratingsaannemer de beste manier om een ramp te voorkomen. Een mooie, duurzame nieuwe bestrating is helaas niet alleen het gevolg van de pure wilskracht. Bouwregels, specificaties en technieken zijn er niet voor niets en “er even een mouw aanpassen” kan je heel duur te staan komen.

Dus: Als je eenmaal hebt besloten wie wat doet, kan niets je ervan weerhouden om van die modderige oprit een prachtige nieuwe oprijlaan te maken.

Of toch? 

Ik wil je niet ontmoedigen, maar in feite is het niet zo eenvoudig meer. 

Er zijn veel regels en voorschriften als het gaat om de bouw van alles wat een fundering nodig heeft. En nog niet zo lang geleden werden deze regels en voorschriften een stuk strenger. 

De reden daarvoor is onder andere de milieuvergunning en de daarmee gepaard gaande watertoets.

De watertoets: Waarom?


België (en onze omringende buren) heeft veel gebieden met een gecentraliseerde, hoge bebouwingsdichtheid. Nu blijkt dat de relatief grote verhardings-factor die hiermee gepaard gaat een belangrijke invloed heeft op de waterbeheersing.
Bijkomend hebben we meer en meer af te rekenen met periodes van hevige regenval en droogte als gevolg van klimaatveranderingen. De combinatie van deze factoren is de oorzaak dat er steeds meer frequente overstromingen plaatsvinden, terwijl tegenstrijdig genoeg de grondwaterspiegel wordt uitgeput.
Het is dus duidelijk dat dit geen houdbare situatie is en dat drastische overheidsmaatregelen nodig zijn om dit fenomeen op zo kort mogelijke termijn om te keren.
Een van deze regels is dat elke nieuwe verharding nu aan de watertoets moet beantwoorden, ongeacht of dit nu om een compleet nieuw bouwproject gaat of om de uitbreiding van een bestaand gebouw.
Praktisch gezien, berekent de watertoets hoeveel vierkante meter verhard oppervlak u op uw terrein kunt toepassen.
Het is echter geen rechttoe, rechtaan vergelijking: Er zijn vele factoren die een invloed op het resultaat hebben, maar de hand van de uitkomst weet je
-hoeveel oppervlakte je kunt verharden,
en
-onder welke voorwaarden.

Alle informatie met betrekking tot de watertoets vindt u op de website Vlaanderen.be en meer bepaald op deze pagina’s:
Algemene informatie over de watertoets.
-De eigenlijke watertoets-pagina waar u (ook als particulier) aanbevelingen ontvangt via de Webapplicatie Watertoets.
– Op de kaart van de overstromingsgevoelige gebieden kunt u nagaan of de grond in overstromingsgevoelig gebied ligt. Als een perceel in zo’n overstromingsgevoelig gebied ligt (of in een afgebakend overstromingsgebied) ligt, dan is er een informatieplicht in akten en advertenties.

Mijn watertoets is negatief. Wat nu?

Een negatieve watertoets is eerder een ontmoedigende ervaring. Zo eenvoudig is dat.

Maar gelukkig hoeft het niet het einde van je project te zijn. Het probleem kan worden opgelost met behulp van een buffer- en infiltratiesysteem.

Hoewel dit wellicht overkomt alsof je vanaf nu een tweede baan nodig hebt om dit te bekostigen, hoeft dit eigenlijk echt niet ingewikkeld of erg duur te zijn.

Dit is waar het eigenlijk op neerkomt: De wetgeving rond regenwaterbeheer streeft naar een situatie waarin elke eigenaar van onroerend goed regen- en smeltwater op zijn terrein beheert. Zoals in: “Wat er op uw terrein valt, houdt u het daar!”. 

ZERO regenwaterafvoer is dus absoluut geen mode-uitdrukkingen, maar in feite is het concept de Heilige Graal van het Nationale Waterbeheerplan. 

Dit gezegd zijnde, zijn de uitdagingen in waterbeheer niet nieuw. De situatie waarin we ons bevinden is al jaren geleden voorspeld en zoals gewoonlijk heeft de industrie de signalen opgevangen.

Op dit moment hebben verschillende vooruitstrevende innovatieve fabrikanten evenveel verschillende oplossingen voor het probleem ontwikkeld. Hoewel de aanpak kan verschillen, zijn het allemaal regenwaterbuffer- en infiltratiesystemen. 

Wat is een regenwater buffer- en infiltratiesysteem?


Dit is een eenvoudig scenario dat we allemaal kennen:
Wanneer de grond in uw tuin niet keihard is door de droogte, zal een korte regenbui hier en daar een kleine plas vormen.
Afhankelijk van de weersomstandigheden en de waterdoorlaatbaarheid van uw bodem zijn in de komende uren alle plassen verdwenen. Een deel van het water is verdampt en de rest is in de grond geïnfiltreerd. Op zanderige grond kan dit slechts enkele minuten duren, op klei- of leemgrond, kan zelfs een kleine plas uren nodig hebben om te infiltreren.
Maar wat gebeurt er wanneer het niet nu en dan even regent? Wanneer we spreken over langdurige depressie met tonnen regen? Zoals in echt Belgisch weer?

De problematiek

We hebben het de laatste tijd al te vaak gezien: De bodem kan de overbelasting van het water niet bijhouden, plassen worden poelen en uiteindelijk begint het water af te lopen.
Omdat al het water zo snel mogelijk naar beneden loopt, krijgen de lagere gronden de volle last en beginnen ze te overstromen.
In het ergste geval beginnen de riviersystemen te stijgen en worden complete regio’s overstroomd. Het spreekt voor zich dat dit gepaard gaat met veel leed van diegenen die in de getroffen gebieden wonen en/of werken, om nog maar te zwijgen van de enorme financiële verliezen die gepaard gaan met ernstige overstromingen.

De oplossing!

Hier komen buffer- en infiltratiesystemen ter hulp!
Het concept is eenvoudig: Creëer een vat dat het overtollige water (van te veel regen) tijdelijk kan opslaan, om het water vervolgens langzaam in de bodem te laten infiltreren.
Op deze manier, als elke eigendom zijn eigen neerslag ter plaatse opslaat (buffert) en infiltreert in de bodem, komt de afvloei kettingreactie nooit op gang.

Hoe eenvoudig dit ook mag lijken, in de praktijk zijn er heel wat factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de planning en installatie van een regenwaterbuffer- en infiltratiesysteem.

Een kort overzicht van mogelijke oplossingen

 

Zoals eerder vermeld, zijn er veel systemen op de markt en sommige zijn zeer vergelijkbaar. Alle systemen zijn onder te verdelen in twee verschillende categorieën: Ofwel is het systeem geclassificeerd als een ondergronds, of als een bovengronds buffer- en infiltratiesysteem. Deze indeling maakt een groot verschil, zoals verderop wordt uitgelegd.

Sommige ondergrondse infiltratiesystemen: 

 • Infiltratiebuizen 
 • Verticale infiltratiekolommen 
 • Kunststof infiltratiekratten 
 • Betonnen infiltratiekelders 
 • Betonnen infiltratievelden 
 • Infiltratieputten en infiltratiebekkens in beton 
 • Infiltratiekolken
 • Gecombineerde betonnen regen- infiltratietanks

 

En voor wat betreft de bovengrondse infiltratiesystemen: 

 • Sloten
 • Bekkens
 • Wadi’s: Sloten of grachten met een infiltratie-grindbed eronder, en
 • Fluvio® het bovengrondse betonnen buffer- en infiltratiesysteem.

Fluvio® baant de weg naar ‘ZERO’ regenwaterafvoer

Hoewel de waterdoorlatendheid van de bodem de grootste invloed heeft op hoe efficiënt buffer- en infiltratiesystemen werken, is dit niet echt manipuleerbaar. De ondergrond is wat het is en daar moeten we dan ook mee aan de slag.

De keuze van uw buffer- en infiltratiesysteem is echter precies dat: Een keuze, en het kiezen van het juiste systeem kan je een hoop stress besparen in de toekomst . Om nog maar te zwijgen van het feit dat het vermijden van eventuele technische problemen je een pak geld zal besparen.

2 Redenen waarom Fluvio® toepasbaar is waar andere systemen falen.

Plaatsing positie: Waarom bovengronds beter is.

Hoewel de meeste ondergrondse systemen over het algemeen wel goed werken, hebben ze allemaal hetzelfde nadeel: Ze werken ALLEEN goed als het grondwaterniveau dieper is dan het laagste punt van het systeem!

Met andere woorden, in tijden waarin het systeem op zijn hoogtepunt moet presteren, in periodes van hevige regenval, gebeurt het regelmatig dat ondergrondse systemen volledig onbruikbaar worden. Dit omdat ze op dat moment eigenlijk gewoon verdrinken. 

Om deze eenvoudige reden is het gerechtvaardigd om te concluderen dat de bovengrondse infiltratiesystemen beter zijn. Ze steken letterlijk en figuurlijk met kop en schouders uit boven alle oplossingen die onder de grond begraven liggen.

Nu, terwijl een sloot of wadi wel goede oplossingen zijn waar er voldoende ruimte is om deze te implementeren, is dit meestal niet het geval op privé-terreinen. Het is ook niet zo dat de prijzen van onroerend goed echt motiveren om deze oplossingen te gebruiken. Je wilt niet echt de vierkante meter prijs van een wadi berekenen!

Opnieuw heeft Fluvio® dezelfde bovengrondse functionaliteit als een wadi of sloot, maar in plaats van die wadi kan je ook een parkeerplaats of een mooi terras hebben.

Dat zou toch een enorm verschil moeten uitmaken?

Plaatsing oppervlakte: Waarom meer infiltratieoppervlak beter is.

 

Naast de plaatsing, boven of onder de grond, is er nog een andere kritische factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het vergelijken van buffer- en infiltratiesystemen.
Deze keer moeten we kijken naar een begrip van waterinfiltratie, meer bepaald de infiltratieoppervlakte.
Laten we weer teruggaan naar onze tuin. Het zal u meteen duidelijk zijn waarom het infiltratieoppervlak bijna net zo belangrijk is als de bovengrondse plaatsing positie.

Als voorbeeld hebben we dit scenario: Terwijl u veel ruimte heeft in uw mooie grote tuin, besluit u om ALLEEN op één plek te besproeien. Met heel veel water. Het resultaat is (en dit is echt geen rocket science), dat de plek verzadigd raakt en modderig wordt, terwijl de rest van de tuin hoog en droog blijft.
De reden hiervoor? Weerom omdat het water maar in één richting loopt: De makkelijkste weg naar beneden.
Dit beschouwd dient zich de vraag aan: Wanneer men zoveel mogelijk water in de grond wil infiltreren , hoe zinvol is het dan, om het water te centraliseren tot een groot volume op een enkele ingesloten plek.
Precies, en ik ga er van dat je het punt nu wel begrijpt: Dit houdt dus totaal geen steek en is in feite compleet zinloos!
Helaas doen de meeste ondergrondse infiltratie oplossingen precies dit: Al het water wordt geconcentreerd in één groot opslagvolume.

Opnieuw doet Fluvio® precies het tegenovergestelde, op een logische, praktische EN economische manier.


Fluvio® wordt geïnstalleerd als onderdeel van uw onderfundering bovenop de bestaande ondergrond!. Op deze manier heeft (of kan) het infiltratiesysteem niet alleen evenveel infiltratieoppervlakte hebben als uw nieuwe oprit of terras, maar verlaagt het ook nog de kosten door een deel van de benodigde fundering te vervangen.

Ik zei toch dat systeem compleet zin maakt, niet?

Het mooiste is eigenlijk dat er geen noodzaak is om een gat te graven in uw (mooi aangelegde) tuin BUITEN de omtrek van het geplande project!
FLUVIO® DOET ZIJN DING TER PLAATSE!

Kan ik Fluvio® gewoon op de grond plaatsen en hierop beginnen te verharden?

 

Korte levensles hier: Als het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook zo.

Dus nee, je kunt Fluvio® niet “zomaar op de grond zetten” en erop beginnen te plaveien. Je moet de gespecificeerde installatie-eisen in acht nemen, en nee, je kunt hier niet van afwijken.

Een typische installatie opbouw ziet er als volgt uit, te beginnen bij een genivelleerde ondergrond:

 • 15-20 cm onder fundering (afhankelijk van de grondsoort en de voorspelde gebruiksbelasting).
 • Waterdoorlatend Geotextiel
 • 3cm straatlaag
 • Fluvio®-blokken
 • Waterdoorlatend Geotextiel
 • 3cm straatlaag
 • De top verharding

Het is echter belangrijk om uw project vooraf met ons technisch team te bespreken, zodat ze u kunnen helpen om uw beste opbouw voor uw specifieke toepassing te bepalen.

Zal het gebruik van Fluvio® mij in staat stellen om verder uit te breiden terwijl ik nog steeds aan de watertoets voldoe?

 

Afhankelijk van uw bodem zit hier inderdaad wel een goede kans in dat je een watertoets krediet kan opbouwen.
De buffer- en infiltratiemogelijkheden van Fluvio® zijn zo buitengewoon dat u in veel gevallen gemakkelijk op een minwaarde uitkomt. Sluit een extra waterafvoerkanaal van het dak aan op uw systeem en u kunt net zo goed wat extra parkeerplaatsen of tuinpad toevoegen.

Ik ben geen fan van waterpasserende of waterdoorlatende bestrating, kan ik een andere topafwerking gebruiken?

 

U kunt elke topafwerking die u wenst gebruiken. Zolang het regenwater maar zo kort mogelijk in het systeem wordt geleid. Dit kan eenvoudig worden bereikt door gebruik te maken van een sleufrooster en een Fluvio-systeem verbindingsblok.

BONUS!

Nu dat uw watertoets probleem is opgelost:

Maak kennis met enkele schitterende afwerkingsmogelijkheden voor dat droomproject, en ga ervoor!